Hidratarea tenului, soluția pentru un machiaj rezistent

Frumusețea pielii, se definește prin catifelare, luminozitate, suplețe, elasticitate. Toate aceste calități sunt legate de menținerea echilibrului cantitativ al apei la nivelul pielii, adică hidratarea pielii.

Pentru a înțelege corect noțiunea de hidratare a pielii din punct de vedere dermato-cosmetic, voi face o scurtă incursiune în histologia și fiziologia cutanată.

Noțiunile medicale, care vor fi amintite au rolul de a explica științific rolul hidratării pielii în funcție de tipul de ten, ce trebuie să conțină lista de ingrediente a unui produs dermato-cosmetic promovat pentru hidratare și nu în ultimul rând importanța hidratării cutanate pentru un machiaj rezistent.

Mai mult de jumătate din conținutul în apă (64%) din organismul omului este stocat la nivelul pielii, distribuindu-se inegal între derm, epiderm, respectiv strat cornos.

Stratul cornos este ultimul strat al epidermului, stratul superficial al pielii și cel mai important din punct de vedere cosmetic.

Rezervorul de apă al pielii este dermul (70%), variațiile cantitative de apă care pot să apară la nivelul dermului depind de nevoile organismului omului, menținând echilibrul hidric intern.

Stratul cornos, spre deosebire de derm, conține o cantitate mai mică de apă (5-15 %), care nu permite variații de apă cantitativ marcante față de valoarea de echilibru, adică sub 13%. Fenomenul de deshidratare cutanată apare când procentul hidric de la nivelul stratului cornos este sub 10%.

Doar pielea bebelușilor reprezintă un model de referință din punct de vedere al hidratării pielii.

Hidratarea stratului cornos al pielii are un rol estetic esențial și se datorează prezenței N.M.F.-ului (Factor natural de umectare) prin care stratul cornos își reglează propria hidratare, a conținutului în lipide cutanate, care reprezintă o barieră împotriva pierderii de apă, grosimea stratului cornos și filmul hidrolipidic de la suprafață.

Dintre lipidele cutanate, se enumeră: ceramidele, fosfolipidele, sterolii liberi, acizii grași liberi care mențin structura stratului cornos.

Filmul hidrolipidic de suprafață acoperă stratul cornos, se repartizează continuu pe suprafața pielii și are rol protector împotriva penetrării substanțelor străine în organism, a deshidratării cutanate și are și acțiune bactericidă și fungicidă prin conținutul în acizi grași liberi și esterificați.

Diminuarea N.M.F-ului, modificarea calitativă și cantitativă a lipidelor cutanate, dispariția sau diminuarea filmului lipidic de suprafață, reprezintă caracteristicile fiziologice a pielii uscate, adică un grad mare de deshidratare cutanată. Echilibrarea hidratării cutanate în cazul unui ten uscat, este foarte greu de realizat, este realizabilă pe termen lung doar cu preparate dermato-cosmetice, personalizate în funcție de carențele tenului. Pentru evitarea deshidratării cutanate, în cazul pielii uscate, se va evita expunerea excesivă la soare, la frig, umezeală și folosirea produselor cosmetice pe bază de alcool.

Din punct de vedere al listei de ingrediente dedicate rehidratării tenului uscat, aceasta ar fi de recomandat să conțină: glicerină, care reface filmul hidrolipidic și fixează moleculele de apă la nivelul stratului cornos, acizi grași esențiali ( acid linoleic, acid linolenic, acid oleic) care suplinesc rolul lipidelor cutanate, deficitare în procesul de deshidratare cutanată.

Tenul normal, chiar dacă este considerat tipul de ten etalon, care își păstrează ușor calitățile de luminozitate, elasticitate, fermitate ale pielii, poate suferi pierderi de apă sub acțiunea unor factori atmosferici sau interni. Reechilibrarea hidrică cutanată a tenului normal nu presupune o problemă de fomulare dermato-cosmetică, se indică un preparat pe bază de acizi grași esențiali pentru menținere cantității de lipide cutanate și a filmului hidrolipidic de suprafață.

La cealaltă extremă, în cazul tenului gras, deshidratarea pielii nu reprezintă o problemă esențială.

Excesul de sebum, prin care se caracterizează în principal tenul gras, reprezintă pentru hidratarea cutanată un avantaj. Aplicarea unui produs de hidratare în cazul unui ten gras, se face în funcție de nevoile pielii, chiar dacă nu face obligatoriu parte din rutina zilnică de îngrijire a unui ten gras fără probleme dermatologice. Însă sub acțiunea unor factori externi, expunerea excesivă la soare, frig, vânt, aplicarea unor tratamente dermatologice agresive, tenul gras poate suferi diminuarea sau chiar distrugerea filmului hidrolipidic de suprafață, pierderea filmului protector, ceea ce determină descuamarea pielii prin procesul de deshidratare. Pentru refacerea filmului hidrolipidic în cazul tenului gras, este de recomandat alegerea unor produse dermato-cosmetice cu un conținut ridicat în glicerină, moderat în acizi grași esențiali.

Glicerina și acizii grași esențiali, reprezintă exemple de ingrediente de bază în preparatele cosmetice și dermato-cosmetice cu eficacitate bună în refacerea sau menținerea factorilor esențiali pentru hidratarea pielii, însă acestea se pot asocia și cu polizaharide precum acid hialuronic sau substituenți dermici precum colagen, keratină. Asocierile lor pot varia în cadrul produselor cosmetice și dermato-cosmetice în funcție de nevoile terapeutice ale pielii și toate, cele mai sus amintite acționează în mod uzual la nivelul stratului cornos.

În ceea ce privește alegerea unui produs de hidratare adecvat tipului de ten, e foarte important recomandarea corectă a formei farmaceutice a produsului, pentru o bună eficiență terapeutică. Astfel, în cazul tenului uscat, se recomandă spre exemplu cremele emulsii A/U cu un conținut mare în uleiuri, tenului gras creme emulsii U/A, pe bază de apă, creme- gel, care pătrund rapid în piele și nu crează o peliculă grasă pe suprafața pielii, nu au caracter ocluziv asupra porilor. Pentru tenul normal, pentru întreținerea zilnică a pielii, se recomandă cremele-gel și în condiții extreme cremele cu un conținut mai mare în uleiuri.

Cremele-gel, ca forme farmaceutice moderne, capabile să încorporeze cantități suficiente atât de substanțe hidrofile cât și lipofile, prin asocieri de substanțe cu acțiune sinergică, pot fi eficiente în cazul tuturor celor trei tipuri de ten atât timp cât conținutul în apă și ulei este adaptat nevoilor terapeutice. Sunt ușor de aplicat, calitățile lor senzoriale, senzația de răcorire, de non-gras și catifelare la aplicare și nu în ultimul rând cedarea direcționată a principiilor active primează formelor clasice.

Produsele de machiaj, utilizate în scop decorativ nu trec de stratul superficial al pielii, de epiderm. Pentru o aplicare uniformă și rezistență de lungă durată a machiajului, este necesară o bună hidratare a pielii, conform celor menționate mai sus.

În cadrul produselor de machiaj, fondul de ten, este produsul care poate să asigure și funcția de hidratare atât timp cât pielea nu este foarte uscată. Pentru machiajul unui ten uscat, normal, fondului de ten i se poate asocia o cremă-gel hidratantă, cu aplicare anterioară fondului de ten.

Gama Spring Moods Collection by Cosmeceutica Laboratories susține o hidratare optimă a tenului și a unui machiaj de lungă durată, prin Baza de machiaj hidratantă naturală, o cremă-gel formulată doar cu ingrediente naturale, care oferă beneficiile terapeutice ale uleiului de Macadamia.

Uleiul de Macadamia, este obținut prin presarea la rece a nucilor. Arborele de Macadamia este cultivat în insulele Hawaii iar denumirea provine de la cel care i-a descoperit calitățile terapeutice, J. McDam. Prin conținutul însemnat în acizi grași nesaturați, acid oleic și palmitoleic, reface filmul hidrolipidic protector de la nivelul stratului cornos, asigurând hidratarea pielii. Compatibilitatea sa cu toate tipurile de ten, este explicată prin compoziția sa identică cu cea a sebumului uman.

Baza de machiaj hidratantă naturală este dedicată tuturor tipurilor de ten, inclusiv  pentru cele mai sensibile tenuri, indiferent de vârstă, nu are caracter ocluziv, iritant, se absoarbe rapid în piele. Este soluția ideală pentru o hidratare optimă în prag de toamnă!

Pentru întreținerea corectă a frumuseții pielii este necesară informația avizată,  Cosmeceutica Laboratories venind în întâmpinarea consumatoarelor cu soluții adaptate, științific dovedite și inovativ formulate.

 

Be yourself with Spring Moods Collection by Cosmeceutica Laboratories!


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/cosmeceu/public_html/wp-content/themes/unero/inc/frontend/comments.php on line 20

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/cosmeceu/public_html/wp-content/themes/unero/inc/frontend/comments.php on line 24

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/cosmeceu/public_html/wp-content/themes/unero/inc/frontend/comments.php on line 28

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • No products in the cart.